Zapisz się do naszego newslettera

Wyszukaj na stronie

Zapraszamy na warsztaty pn. WYKORZYSTANIE ZIÓŁ W TRADYCYJNEJ KUCHNI KARPACKIEJ

Opublikowano: 2020-10-13
 
Stowarzyszenie LGD „Dorzecze Wisłoka” zaprasza na warsztaty 
 
WYKORZYSTANIE ZIÓŁ W TRADYCYJNEJ KUCHNI KARPACKIEJ
 
Termin: 19 październik 2020, godz. 8.00-16.00
Miejsce: Restauracja Gospoda Karpacka w Zarszynie
 
Program warsztatów:
1.       Dzikie rośliny jadalne dostępne na Podkarpaciu.
2.       Zasady dotyczące zbierania ziół, konserwacji i przetwarzania.
3.       „Na talerz nie na kompost czyli dzikie jest smaczne” . Prezentacja  roślin tzw. ”spontanicznych” , które można łatwo znaleźć i używać w kuchni.
4.       Dzikie rośliny jako przyprawy (robimy mieszanki do serów, soli ziołowych, przyprawiania zup )
5.       Dzikie rośliny jako składnik pesto i mięs ( robimy pesto )
6.       Dzikie rośliny dobre na szpinaki, do serów i nalewek
7.       Jesienne przetwarzanie dzikich owoców ( robimy domowy ocet )
8.       Jak zrobić własną fermentowaną „dziką” herbatę.
 
Udział w warsztatach jest bezpłatny
 
Zapisy na warsztaty pod numerem tel. 13 46 700 75
 
warsztaty zielarskie realizowane są w ramach projektu „Koliby Karpackie ostoją tożsamości pogranicza polsko – słowackiego” dofinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Program Interreg V-A Polska - Słowacja 2014 – 2020, którego partnerem jest Obec Fulianka.
 
 
Szczegóły na plakacie - PLAKAT



„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
„Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020